8 Eyl 2009

PROFİTEROL


hani bazı tatlar vardır ya insanı kendisine aşık eder...işte profiterol benim lise yıllarından beri çok ama çok sevdiğim aşık olduğum bir tat...şimdiye kadar hep pastahanelerden aldığım bu tatlıyı ilk defa evde yaptım...yapımı biraz uğraştırıcı olduğundan ve şimdiye kadar ''evet işte budur''diyebileceğim bir tarifle karşılaşmadığımdan hep erteliyordum yapmayı.Sağolsun çoook hünerli bayan Müge Hanım ın sitesinde bu tarife rastladım ve hemen denedim (müge hanım püf noktalarını ayrıntılı bir biçimde anlatmış.yukarıdaki ismi tıklayarak ayrıntılara buradan da ulaşabilirsiniz)...sonuç süper...sizlerinde denemenizi istediğim bir tatlı...uzatmadan tarife geçiyorum...

MALZEMELER

hamuru için;

1,5 Su Bardağı Su
100 Gr. Margarin
1 Su Bardağı Un
5 Adet (Orta Boy) Yumurta
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Çay Kaşığı Şeker


iç kreması için;

2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt
2 Çay Bardağı Toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı Nişasta
1 Paket Vanilya
2 Yumurta Sarısı


çikolata sosu için;
1 paket çikolata sosu
2,5 bardak süt


HAZIRLANIŞI
Öncelikle bir tencereye suyu koyun ve kaynatın.
Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. hamur kıvamına gelen karışımı 4 dakika kavurun sonra altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.
Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.
Tepsinizi hafifçe yağlayın.
Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.
Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.
20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.(hamurlar pişerken ve fırını kapattıktan sonra asla kapağını açmıyoruz)15 dk nın sonunda hamurları çıkarıp bir kenara alın.
Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın.
Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın. çikolata sosunu tarifine göre pişirn soğuyunca hamurların üzerine gezdirin.

kremanın hazırlanışı;

vanilya hariç tüm malzemeleri yencereye alıyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz.Kaynayınca altını kapatıp vanilyayı ekliyoruz.arada karıştırmak suretiyle soğumaya bırakıyoruz.



NOT:

Malzemeleri tam ölçü alarak kulanırsanız sonuç kusursuz olur

Hamuru yapma aşamasında yumurtaları mutlaka teker teker eklemelisiniz her yumurta ekleyişinizden sonra el blendrı(bıçaklı olan ,parçalayıcı )ile tamamen karışıncaya kadar çırpmalısınız

Bu ölçülere bir paket çikolata sosu yetmiyor bu yüzden 2 paket kullanmanızı öneririm(eğer bol çikolatalı seviyorsanız tabi).


Ben hazır çikolata soslarını biraz acı buluyorum bu yüzden 2,5 su bardağı değilde 4 subardağı sütle pişiriyorum.kıvamının bozulmaması için içine 1 yemek kaşığı şeker dolu dolu 1 tatlı kaşığı bğday nişastası ekliyorum.çikolata sosunu benim gibi acı bulanlara bu tarif alternatif olabilir:D

0 YoRuM:

Yorum Gönder

yorumlarınız benim için çok değerli
lütfen yorum bırakın:D