8 Kas 2009

ÇİKOLATALI KEK




















geçtiğimiz haftalarda site site geziyordum değişik bir kek tarifi bulmak için derken cafe fernando ya da bi göz atayım dedim ve bu harika keki gördüm...yapımı biraz zahmetli vede azcık masraflı ama yaptıktan sonra ''değdi ''dedirten bir kek...cenk beye sesleniyorum ellerinize sağlık sayenizde böyle harika bir kekle tanışmış oldum ...cenk beyin isteği üzerine tarifi aynen yazıyorum parantez içinde yazdıklarım benim uygulamalarımdır ..bazı malzemeler elmde olmadığı için tarifi azcık değiştrdim..lafı uzatmadan tarife geçiyorum

DİP NOT bu kekte 250 gramlık su bardağı ölçüsü kullanılmıştır

MALZEMELER

2.5 su bardağı un

1/4 su bardağı kakao
1 çay kaşığı karbonat
3/4 çay kaşığı tuz
1/2 su bardağı kefir (veya süt)
1/2 su bardağı krema
200 gram Toblerone sütlü çikolata, ince ince doğranmış (veya bitter çikolata)
225 gram tereyağı + kalıbı yağlamak için az bir miktar daha (oda sıcaklığında)[ben aynı ölçüde margarin kullandım tereyağıyla biraz ağır oluyor]
1 + 1/4 su bardağı şeker
4 yumurta + 1 yumurtanın beyazı
1 çay kaşığı vanilya özütü[vanilya özütünü büyük marketlerden temin edebilirsiniz koyu kıvamlı kahverengi bir sıvı ben onun yerine vanilya kullandım]

HAZIRLANIŞI

fırınımızı 170 dereceye ayarlıyoruz

kalıbımızı(mümkünse 2,5 lt lik bir kalıp olsun)yağlayıp unluyoruz

büyükçe bir kaba unu,kakaoyu,karbonatı ve tuzu eliyoruz ve bikenarda bekletiyoruz

kremayı orta boy bir tencereye alıyoruz kaynama noktasına gelince ince ince doğranmıs çikolataların uzerine ilave ediyoruz ve çikolatalar iyice eriyene kadar karıstırıyoruz.daha sonra oda ısısına gelinceye kadar bu karışımı buzdolabında bekletiyoruz.

oda ısısına gelmis yağı ve şekeri iyice çırpıyoruz
yumurtaları teker teker ekliyoruz eklediğimiz her yumurtadan sonra çırpma ilemine devam ediyoruz
vanilya özütünu ekleyip tekrar çırpıyoruz
krema gibi bir kıvam elde ediyoruz ve bu kremanın içine önce unlu karışımın 1/3ünü,sıvı karışımın yarısını,unlu karışımın !/3ünü,sıvı karışımın diğer yarısını ve unlu karışımın kalanını ilave ederek her eklemeden sonra yavas yavas karıştırarak harcımızı hazırlıyoruz
yağlayıp unladığımız kek kalıbına harcı döküyoruz
hali hazırda ısınmakta olan fırında yaklaşık 55-60 dakika pişiriyoruz
mutlaka kürdan testinden geçirip öyle cıkarın
kek soğouduktan sonra üzerine çikolata sosunu döküp servis ediyoruz

ÇİKOLATA SOSUNUN HAZIRLANIŞI

170 gr ince dogranmış bitter çikolata
1/2 su bardağı krema
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşıgı mısır şurubu(ben bulamadığım için kullanamadım)

HAZIRLANIŞI
kremayı kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtıyoruz
ince doğranmış bitterlerin üzerine döküp üzerine tereyağı ve mısır şurubunuilave ediyoruz
 çikolatalar tamamen eriyinceye kadar iyice karıştırıyoruz
soğumaya bırakıyoruz
soğuyup biraz kıvam aldıktan sonra kekimizin üerine döküyoruz

afiyet olsun