15 Eyl 2009

KÖFTELİ ÇORBA



Çok severek takip ettiğim hünerli bayan müge varya işte tarif yine ondan.Benim gibi kara kara düşünüp acaba ne çorbası yapsam diyenlere bir alternatif.Sulu köfte yemeğinin salçasız çorba versiyonu.Tabi terbiyesi limonlu olduğu için biraz ekşili köfteye de benziyor tadı.Ben yaptım,beğendim,yedim, özellikle kızım bayıla bayıla yedi...şimdi sıra sizde buyrun afiyet olsun
MALZEMELER
250 gr kıyma
1 adet soğan
3 yemek kaşığı köftelik bulgur
3 yemek kaşığı un
arzu edilen baharatlar
1 adet orta boy havuç
1 lt kaynar su
1 adeet limon
1 yumurta sarısı
1/2 çay bardağı sıvı yağ(ben onun da yarısını koydum kıymam yağlıydı)
kereviz yaprağı(isteğe bağlı)

HAZIRLANIŞI
kıymayı rendelenmiş soğan,bulgur ve istediğimiz baharatlarla iyice yoğuruyoruz.Harçtan bezelye büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz ve bir tepsiye diziyoruz.3 yemek kaşığı unu azar azar ilave ediyoruz ve arada tepsiyi sallıyoruz(un hem köftelerin yapışmamasını sağlıyor hemde çorbanın terbiye görevini üstleniyor ancak azar azar döküp sallamak şart yoksa köftelerin üzeri un topağı olur)
tenceremize yağı koyuyoruz çok minik doğranmış havuçlarımızı ve kereviz yapraklarımızı(ben kullanmadım) atıp 3-4 dk kavuruyoruz(havuçlar azıcık yumuşasınlar) ardından kaynayan suyumuzu ekleyip unlu köfteleri ilave ediyoruz ve arada karıştırarak pişirmeye bırakıyoruz(dikkat köfteler oldukça çabuk pişer:D)köfteler pişince ayrı bir tabakta limon suyu ve yumurta sarısını çırpıp azar azar çorbaya ilave ediyoruz.bu aşamada 1 tatlı kaşığı tuzot veya 1 adet et bulyon veya istediğiniz baharatları ekliyoruz tuzuna bakıyoruz . 5 dk daha kaynatıp altını kapatıyoruz.Çorbamız servise hazırdır...


PATATESLİ PATLICAN YEMEĞİ

Bekarken hiç sevmediğim bir sebzeydi patlıcan gerçi hala aram pek yoktur ya :D özellikle közlenmiş patlıcanın kokusu beni mahfediyor.
sadece bu tarifle tüketiyorum patlıcanı..
hem çok basit hem de çok lezzetli olan bu yemeği yapmanızı tavsiye ederim...benim gibi patlıcan yemeyenler bi denesinler seveceklerine eminim...

MALZEMELER
2-3 adet patlıcan
3 adet patates
1 iri boy soğan
1 diş sarımsak
3 adet sivri biber
zeytinyağı veya sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
tuz
baharatlar(pul biber,1/2 çay k. karabiber,1/2 tatlı kaşığı kekik,tuz)

HAZIRLANIŞI
Patlıcanları alacalı soyalım ve iri küpler halinde doğrayalım bir kaba alıp 1 yemek kaşığı tuzla ovalım ve bir kenarda öylece bekletelim
patatesleri,biberleri küp küp doğrayalım ,sarımsağı minik minik doğrayalım ve yayvan bir tencereye sıvıyağımızla beraber patlıcan hariç tüm malzemeleri alıp kavurmaya başlayalım.patlıcanları 3-4 tur sudan geçirip kavrulan sebzelerin içine atıp kavurmaya devam edelim.salçamızı da ilave edelim kavuralım(mevsim uygunsa salça yerine domates te kullanabiliriz)tencereye defne yaprağını da koyup baharatlarını ekleyelim ve üzerini 4 parmak geçecek kadar sıcak su koyup pişirelim.
patlıcanları çok dağıtmadan servis tabağına alalım
Afiyet Olsun

ALİ PAŞA PİLAVI



MALZEMELER
2 su bardağı pirinç
yarım limon
3 su badağı kaynar su veya tavuk suyu
tuz
KÖFTESİ İÇİN
250 gr kıyma
1 adet soğan
tuz
karabiber
kekik
sarımsak(ben koymadım)
SOS İÇİN
3adet domates
tuz
karabiber

HAZIRLANIŞI
önce pirinçleri bir kaba koyalım ve yarım limonu 4 e bölüp içine atalım ,1 yemek kaşığı tuzu ekleyip üzerini biraz geçecek kadar kaynar su ilave edelim ve yarım saat dinlendirelim.Pirinçler dinlenirken biz de kıymalı harcımızı hazırlayalım.

Rendelenmiş soğanı kıymayı ve baharatları iyice yoğuralım.Kıymalı harçtan bezelye büyüklüğünde toplar yapalım ve yapışmamaları için çok az unlayıp hafif salllayalım.köfteleri az ağda kızartalım.Domatesin kabuklarını soyup minik minik doğrayalım ve kızarmış köftelerin içine atıp soteliyelim.Bu aşamada sosun tuzunu biberini kontrol edelim.pişince altını kapayalım.
Yeterince dinlenmiş olan:D pirinçlerimizi tel süzgeç içine alıp iyice yıkayalım.Teflon pilav tenceremize biraz sıvı yağ biraz tereyağ koyup pirinçlerimizi 3 dk kavuralım.Tavuk bulyon kullanacaksak bir adet bulyonu 1 su bardağı kaynar suda eritelim ve içine 5-6 damla limon suyu +2 adet kesme şeker ekleyip pirinçlerin üzerine ilave edelim geri kalan suyu da döküp tuzunu kontrol edelim.Tenceremzin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakalım.(10 dk da pişiyor)
suyunu çeken pilavın altını kapatıp ocaktan alalım ve 15 dk dinlendirdikten sonra servis tabağına alalım üzerine soslu köfteden ilave edip biraz kuru naneyle süsleyip servis yapalım....Afiyet Olsun


8 Eyl 2009

FIRINDA KREMALI PATATES

Özellikle tavuk yemeklerinin yanına çok yakışan ancak benim ayrı yemekten de çok zevk aldığım bir yardımcı yemek.bu ölçülerin tam yarısını kullanarak 3 kişilk hazırlayabilirsiniz..

MALZEMELER
6 adet orta boy patates
1 paket krema
yarım çay bardağı süt
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
tuz
HAZIRLANIŞI
patatesleri soyup yıkayın ve biraz kalın halkalar halinde doğrayın
pişirmek istediğiniz fırın kabına koyun ve baharatları ekleyip karıştırın
ardından sütü ve kremayı ekleyin
iki üç yerine birer talı kaşığı tereyağını da koyup 180 derecelik fırında pişirin(ilk 20 dk kapaklı sonra açık bir şekilde pişirin)
eğer sıcak servis yapacaksanız fırından çıkarıp üzerine kaşar rendeleyip tekrar kaşarlar eriyinceye kadar fırında bekletebilirsiniz.
ben soğuduktan sonra sertleştiği için kaşar rendelemiyorum
afiyet olsun

GARNİTÜRLÜ PİLAV


MALZEMELER

2 su bardağı pirinç
3 su bardağı kaynar su
5-6 damla limon suyu
garnitür
1 tavuk bulyon veya tavuk suyu
tuz
2 adet kesme şeker

HAZIRLANIŞI
Pirinçleri bir kaba alı üzerini 2 parmak geçinceye kadar kaynamış su şlave ediyoruz
bunun içine iri dilimler halinde yarım limon ekliyoruz ve 1 yemek kaşığı da tuz ekleyip yarım saat dinlendiriyoruz
süre sonunda pirinçlerimizi tel süzgeçe alıp iyice yıkıyoruz
teflon tenceremize bir miktar sıvı yağ koyup pirinçlerimizi 2-3 dk kavuruyoruz
1 su bardağı kaynar suda tavuk bulyonumuzu eritip içine kesme şekeri ve limon suyunu ilave edip karıştırıyoruz kavrulan pilavımıza döküyoruz kalan suyu da ilave edip kapağını sıkıca kapatıp kısık ateşte 10 dk pişiriyoruz.pişen pilavı biraz dinlendirdikten sonra ir iki karıştırıp içine garnitürü ilave ediyoruz.afiyet olsun

NOT
Garnitürü hazır alabileceğiniz gibi evdeyapmanız da mümkün.
küp küp doğranmış 3 yemek kaşığı havuç ve 3 yemek kaşığı bezelyeyi ayrı ayrı kaplarda haşlayıp pilavınıza katabilirsiniz

PROFİTEROL


hani bazı tatlar vardır ya insanı kendisine aşık eder...işte profiterol benim lise yıllarından beri çok ama çok sevdiğim aşık olduğum bir tat...şimdiye kadar hep pastahanelerden aldığım bu tatlıyı ilk defa evde yaptım...yapımı biraz uğraştırıcı olduğundan ve şimdiye kadar ''evet işte budur''diyebileceğim bir tarifle karşılaşmadığımdan hep erteliyordum yapmayı.Sağolsun çoook hünerli bayan Müge Hanım ın sitesinde bu tarife rastladım ve hemen denedim (müge hanım püf noktalarını ayrıntılı bir biçimde anlatmış.yukarıdaki ismi tıklayarak ayrıntılara buradan da ulaşabilirsiniz)...sonuç süper...sizlerinde denemenizi istediğim bir tatlı...uzatmadan tarife geçiyorum...

MALZEMELER

hamuru için;

1,5 Su Bardağı Su
100 Gr. Margarin
1 Su Bardağı Un
5 Adet (Orta Boy) Yumurta
1/2 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Çay Kaşığı Şeker


iç kreması için;

2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt
2 Çay Bardağı Toz Şeker
1 Çay Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı Nişasta
1 Paket Vanilya
2 Yumurta Sarısı


çikolata sosu için;
1 paket çikolata sosu
2,5 bardak süt


HAZIRLANIŞI
Öncelikle bir tencereye suyu koyun ve kaynatın.
Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. hamur kıvamına gelen karışımı 4 dakika kavurun sonra altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.
Karışım ılınınca yumurtaları TEKER TEKER ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.
Tepsinizi hafifçe yağlayın.
Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.
Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.
20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.(hamurlar pişerken ve fırını kapattıktan sonra asla kapağını açmıyoruz)15 dk nın sonunda hamurları çıkarıp bir kenara alın.
Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın.
Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın. çikolata sosunu tarifine göre pişirn soğuyunca hamurların üzerine gezdirin.

kremanın hazırlanışı;

vanilya hariç tüm malzemeleri yencereye alıyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz.Kaynayınca altını kapatıp vanilyayı ekliyoruz.arada karıştırmak suretiyle soğumaya bırakıyoruz.



NOT:

Malzemeleri tam ölçü alarak kulanırsanız sonuç kusursuz olur

Hamuru yapma aşamasında yumurtaları mutlaka teker teker eklemelisiniz her yumurta ekleyişinizden sonra el blendrı(bıçaklı olan ,parçalayıcı )ile tamamen karışıncaya kadar çırpmalısınız

Bu ölçülere bir paket çikolata sosu yetmiyor bu yüzden 2 paket kullanmanızı öneririm(eğer bol çikolatalı seviyorsanız tabi).


Ben hazır çikolata soslarını biraz acı buluyorum bu yüzden 2,5 su bardağı değilde 4 subardağı sütle pişiriyorum.kıvamının bozulmaması için içine 1 yemek kaşığı şeker dolu dolu 1 tatlı kaşığı bğday nişastası ekliyorum.çikolata sosunu benim gibi acı bulanlara bu tarif alternatif olabilir:D

7 Eyl 2009

FIRINDA TAVUK BUT

MALZEMELER

5adet tavuk but
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet defne yaprağı
sıvı yağ
tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı pul biber
arzu edilen baharatlar
1 diş sarımsak(isteğe bağlı)
1 adet soğan(küp küp doğranmış)

HAZIRLANIŞI
But hariç tüm malzemeler karıştırılır ve bir sos elde edilir.tavuk butları bu sosa bulanır tüm malzemeler fırın poşetine konur.(poşetin içine bir çay bardağı su ekleyin sonra butları sosla birlikte ekleyin)180 derecede pişirin.pişen tavukları bir borcama alıp fırının ızgara kısmını çalıştırıp 5 dk kızartın.afiyet olsun...

6 Eyl 2009

DOMATESLİ MAYDANOZLU PİLAV



işte kızkardeşimle beraber bayıla bayıla yediğimiz bir pilav.Tarif oktay ustadan..yanında küp küp doğranıp kızartılmış patlıcanla servis edin diyor oktay ustam ama bizim canımız sade istedi bu pilavı...Oktay ustaya tarif için teşekkür ediyor hemen malzemeleri yazıyorum...




MALZEMELER


2 su bardağı pirinç
2 orta boy domates
2 adet kesme şeker
sıvıyağ
tuz
arzu ettiğiniz kadar maydanoz



HAZIRLANIŞI
pirinçlerimizi tuzlu ve ılık suda bekletiyoruz.Daha sonra 3-4 tur yıkayıp süzüyoruz.Pilav tenceresine sıvıyağı koyup pirinçleri alıyoruz.Tahta kaşıkla karıştırarark kavuruyoruz.
kabukları soyulup minik küpler halinde doğranmış domatesleri pirinçlerin üzerine ekliyoruz .Tuz ve küpşekeride ilave edip 2 dk kavuruyoruz.varsa tavuk suyu ilave edip kısık ateşte yaklaşık 10dk kapağı kapalı bir şekilde pilavımızı pişiryoruz.pişen pilavı ocaktan alıp 10 dk demlendiriyoruz .Kapağını açıp karıştırıyoruz ve minik doğranmış maydanozları ilave edip bikere daha karıştırıyoruz.Servise hazırdır...afiyet olsun